dieet bord

Wat is het diabetes dieet?

Het diabetes dieet schrijft eetgewoonten voor die mensen kunnen volgen indien ze de diagnose diabetes type 2 hebben gehad. Deze vorm van diabetes wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd maar wordt tegenwoordig altijd diabetes type 2 genoemd omdat deze vorm tegenwoordig bij steeds jongere mensen wordt vastgesteld.

Diabetes type 2 ontstaat in de meeste gevallen als gevolg van de leefstijl. Door slechte voeding en onvoldoende beweging is het lichaam op een gegeven moment niet meer goed in staat om glucose op te kunnen nemen. Glucose is een enkelvoudig suikermolecuul en alle typen koolhydraten die we eten worden afgebroken tot deze enkelvoudige suikers zodat deze opgenomen kunnen worden in de bloedbaan.

Om de glucose uit de bloedbaan op te kunnen nemen maakt het lichaam insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de cellen zich open en glucose kunnen opnemen. Hoe meer koolhydraten we eten hoe groter de piek in de bloedglucose zal zijn en des te meer insuline het lichaam moet aanmaken. Het aanmaken van insuline vindt plaats in de alvleesklier. Indien de alvleesklier jarenlang veel insuline moet aanmaken kan deze uitgeput raken en produceert dan niet meer voldoende insuline om al het glucose uit het bloed te kunnen opnemen. De bloedsuikers blijven dan te hoog en we spreken dan over diabetes type 2. Diabetes type 2 kan je daarom beschouwen als een vorm van alvleesklieruitputting.

Er bestaat nog een vorm van diabetes: diabetes type 1. Dit is een ernstige vorm van diabetes en een auto-immuunziekte. De alvleesklier is dan helemaal niet meer instaat om insuline aan te maken en je bent dan toegewezen op insuline injecties.

Door de alvleesklier te laten herstellen is het mogelijk om diabetes type 2 om te keren. Dit in tegenstelling tot diabetes type 1 waarbij de schade onherstelbaar is. Met behulp van een diabetes dieet is diabetes type 2 om te keren. In dit artikel zullen we de basis van het diabetes dieet uiteenzetten.

De leefstijl

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat voor het omkeren van diabetes type 2 de gehele leefstijl aangepast zal moeten worden. Het is niet voldoende om alleen maar de voeding aan te passen, ook al is dat het belangrijkste component.

Beweging is naast voeding ook belangrijk. Beweging zorgt er namelijk voor dat de cellen beter glucose op kunnen nemen door een verbetering van de insulinegevoeligheid. Een betere insulinegevoeligheid betekend dat er minder insuline nodig is om eenzelfde hoeveelheid glucose op te kunnen nemen. Doordat je meer glucose kunt opnemen zal de bloedglucose meer dalen wat goed is omdat hoge bloedsuikers verantwoordelijk zijn voor de complicaties die samenhangen met diabetes type 2.

Afhankelijk van je conditieniveau kan je beginnen met wandelen, zwemmen, fietsen of hardlopen. Hardlopen is niet aan te bevelen voor mensen die een slechte conditie hebben. Het beste kan dan begonnen worden met een sport die minder belastend is zoals wandelen of zwemmen.

Indien men rookt is het belangrijk om te stoppen met roken en het is ook belangrijk om te minderen met alcohol. Het beste drink je helemaal niets of zo af en toe en glaasje. Alcohol legt veel beslag op de capaciteit van de lever, deze capaciteit heeft te lever hard genoeg nodig voor het suikermetabolisme en de opname van glucose.

Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten

Binnen het diabetes dieet is de kwaliteit van de voeding erg belangrijk en die van koolhydraten in het bijzonder. Koolhydraten worden afgebroken tot glucose. Via de dunne darm komt deze glucose in de bloedbaan zodat het naar de cellen getransporteerd kan worden. Het lichaam slaat de glucose in de cellen op zodat het als energie gebruikt kan worden. Om deze glucose op te kunnen nemen is insuline nodig. Hoe meer glucose er zich in de bloedbaan bevindt hoe meer insuline nodig is.

De hoeveelheid glucose die in het bloed aanwezig is wordt bepaald door twee factoren: de portiegrote en het soort koolhydraten wat wordt gegeten. Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten zijn twee vormen die snel omgezet worden in glucose en zorgen voor een piek in de bloedglucose. Deze moeten daarom zoveel mogelijk worden vermeden. In plaats daarvan kan gekozen worden voor koolhydraatbronnen die langzaam worden omgezet in glucose. Dit worden de langzame koolhydraten genoemd en zitten in voedingsmiddelen als zilvervliesrijst, quinoa, zoete aardappel, volkoren graan, havermout, peulvruchten en groenten.

Omega 3 vetzuren

Binnen het diabetes dieet dient ook ruimte te zijn voor de gezonde omega 3 vetzuren. Met name de DHA en EPA vetzuren zijn belangrijk. Deze hebben allerlei gezondheidsvoordelen die van belang zijn bij het voorkomen van de complicaties die samenhangen met diabetes type 2. Denk daarbij aan complicaties zoals hart- en vaatziekten, een verhoogd cholesterol en een te hoge bloeddruk.
DHA en EPA vetzuren zijn rijk vertegenwoordigt in vette vissoorten zoals zalm, haring, makreel en sardientjes. In plaats van vis te eten kan ook gebruik worden gemaakt van visoliecapsules of algenolie.

Noten

Uit onderzoeken is gebleken dat noten helpen om de bloedsuikers te verlagen. Met name walnoten zijn goed om te eten voor mensen met diabetes. Noten zijn rijk aan allerlei vetzuren, waaronder omega 3 vetzuren, die goed voor de gezondheid zijn. Je hoeft niet veel noten te eten, 30 gram noten per dag is voldoende om te profiteren van de gunstige gezondheidseffecten.

Groene bladgroenten

Ook voor groene bladgroenten zal plaats moeten zijn binnen een goed diabetes dieet. Groene bladgroenten zijn rijk aan onverteerbare vezels, omdat ze onverteerbaar zijn verhogen ze de bloedglucose niet. Deze vezels zijn juist goed om de bloedglucose stabiel te kunnen houden en helpen om het cholesterol laag te houden en de bloeddruk te verlagen. Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool, sla, rucola, snijbiet en paksoi zijn verder rijk aan vitamine C en antioxidanten die de bloedvaten en ogen beschermen tegen achteruitgang.