glucose meter

Glucose meter – een ‘must’ als je diabetes hebt

Een ander woord voor glucose is bloedsuiker. Dat is een essentiële energiebron voor het lichaam. Er worden koolhydraten uit dit type suiker gehaald en die worden benut als brandstof voor onze lichaamscellen. Glucose speelt een dominante rol in ons metabolisme. Vooral bij mensen met diabetes is het heel belangrijk de glucosewaarden te monitoren. Dat doe je om complicaties te voorkomen en een goede gezondheid te behouden. Er is een instrument dat steeds belangrijker wordt bij de controle van glucosewaarden. Dat is de glucose meter. Dit artikel gaat in op het kopen en gebruiken van zo’n meter. Ook wordt aangestipt hoe de meter steeds meer via een app integreert met de smartphone. Op die manier kun je een verbeterd diabetesmanagement bereiken.

Overal meten

Mensen met diabetes hebben baat bij het nauwkeurig monitoren van hun glucosewaarden. Dat is een dagelijks terugkerend punt. Ze doen dat met glucose meters. Dit is een mobiel medisch apparaatje dat meting mogelijk maakt. Zo kun je snel en zonder omwegen je bloedsuikerspiegel meten, gewoon thuis en niet in een ziekenhuis. Ook onderweg kun je dat gemakkelijk doen. Glucose meters doen goed werk want je krijgt direct feedback over je actuele bloedsuikerwaarden. Als dat nodig is, kun je dan ook snel je behandeling aanpassen of eventuele problemen opsporen.

Zelf een glucose meter kopen

Soms wordt de glucose meter qua kosten gedekt door de zorgverzekering. Is dat niet het geval, dan kun je zo’n meter online kopen. Let in dat geval op de nauwkeurigheid en de betrouwbaarheid van de meter. Een model zou moeten voldoen aan de standaardnormen voor glucose meters. Verder dient de meter gemakkelijk te zijn in het gebruik. Dat geldt zeker als je al wat ouder bent of niet heel handig met dit soort instrumenten. Het display (venster) moet helder en leesbaar zijn. Check ook even of je aan te schaffen meter extra functies heeft. Denk aan een geheugenopslag die eerdere metingen onthoudt. Of de mogelijkheid om de metingen naar een smartphone app over te zetten.

Werking

Hoe gebruik je een glucose meter? Eerst was je je handen met zeep en water. Zo zorg je ervoor dat er geen externe stoffen op je vingertoppen meer aanwezig zijn. Die kunnen namelijk de meting beïnvloeden. Met een lancetapparaatje prik je in een vinger zodat er een druppel bloed vrij komt. Die druppel gaat op een teststrip die in glucose meters is geplaatst. De meter analyseert dan het bloedmonster en berekent vervolgens de bloedsuikerspiegel. Slechts een paar seconden later verschijnen de meetresultaten op het display.

De glucose meter en de smartphone app – een goed huwelijk

Tegenwoordig kan een moderne glucose meter gekoppeld worden aan smartphone apps. Zo kun je de meetgegevens snel synchroniseren en opslaan. Dat is best handig want de apps bieden veel functies om een beter inzicht te krijgen in je diabetes. Je kunt via grafieken en trendanalyse meer te weten komen over bloedsuikerpatronen. Bovendien kun je je levensstijl ook ‘kwijt’ in de apps. Zo zijn er verbanden te leggen tussen je overige medicatie, dat wat je eet en je lichaamsbeweging in relatie tot het verloop van je diabetes.

Meer informatie nodig? Ga dan naar de website van Myglucosemonitor.com.